Vařená čočka s taliány

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 83 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 250 g Čočka
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel - nať
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Talián
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Bujón hovězí
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
  • 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 768 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 60459 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 18.2 mg
  • Draslík 1189.9 mg
  • Vláknina 4206.9 mg
  • Vitamín A 4206.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přebereme čočku, promyjeme ji v sítu pod tekoucí vodou a necháme ji odkapat. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a stroužky česneku. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek pokrájíme nadrobno.

  • 2

    V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme nakrájenou zeleninu a společně restujeme dozlatova. Přilejeme vroucí zeleninový bujón (zatím 600ml). Do pytlíčku na koření dáme bobkový list, nové koření a snítku čerstvé majoránky a snítku petrželové natě. Pak přidáme čočku, rajský protlak a při nižší teplotě ji uvaříme doměkka al dente. Během vaření postupně dolijeme bujón (až 400ml), protože potřebujeme, aby čočka měla dostatek vody a nebyla z ní kaše. Čočku podle druhu vaříme pod poklicí přibližně 40-60 minut, ke konci vaření dáváme pozor, aby se nám nepřevařila. Přibližně 10-12 minut před dovařením přidáme k čočce 4ks taliánů - syrové klobásy a omytou, drobně pokrájenou maličkou chilli papričku.

  • 3

    Z uvařené čočky vyjmeme pytlíček s kořením a bylinkami. Podle chuti čočku osolíme. Na talíře dáme porce čočky s rozkrojenými klobásami, vše posypeme nastrouhaným parmezánem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu