Prejt z vepřové hlavy a kořínku
Suroviny
- 150 g Játra vepřová
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 3 kávová lžička Majoránka
 - 0.3 kávová lžička Nové koření mleté
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Žemle tuková
 - 4 ks Nové koření celé
 - 0.5 ks Vepřová hlava
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 0.5 ks Telecí plíce
 - 3 špetka Zázvor mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 641 kcal
 - Sacharidy 74 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 181 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 44 g
 - Cholesterol 322.2 mg
 - Draslík 1199.7 mg
 - Vláknina 33573.5 mg
 - Vitamín A 33573.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.6 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme hlavu a kořínek, vložíme do osolené vroucí vody, přidáme celou cibuli (oloupanou), nové koření a peř celý. Uvaříme doměkka.
 - 
                                2
Vyjmeme z vody, necháme zchladnout, obereme maso z hlavy a se srdcem je rozsekáme nadrobno.
 - 
                                3
Uvařený kořínek, syrová játra a namočené žemle ve vývaru, které vymačkáme, pak umeleme.
 - 
                                4
Smícháme rozsekané a umleté maso, přidáme utřený česnek se solí, mletý pepř a nové koření, zázvor a rozemnutou majoránku. Dle potřeby směs zředíme procezeným vývarem.
 - 
                                5
Směs přendáme do sádlem vymazaného pekáčku, upravíme povrch vidličkou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme dozlatova.
 - 
                                6
Prejt podáváme teplý s vařeným bramborem a s dušeným kysaným zelím. Chutný je rovněž s bramborovou kaší a se zelným salátem. Můžeme také prejt podávat studený s červenou řepou či strouhaným křenem a chlebem.