Bačovské plněné brambory
Suroviny
- 150 g Salám uherský
 - 150 g Sýr Brynza
 - 150 g Slanina vepřová
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 8 ks Brambory
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Paprika mletá pálivá
 - 2 l Voda pitná
 - 0.3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Libeček
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Kmín drcený
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.84 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 248 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 67.4 mg
 - Draslík 535 mg
 - Vláknina 5679.2 mg
 - Vitamín A 5679.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Libeček a kopr omyjeme, nadrobno pokrájíme. Uherský salám pokrájíme na velmi malé kostičky, slaninu na proužky.
 - 
                                2
8 kusů velkých brambor omyjeme, vložíme do vody (přibližne 2 litrů) a uvaříme je ve slupce téměř do měkka. Vychladlé brambory oloupeme, podélně je rozpůlíme a dužinu vydlabeme tak, aby nám zůstala "skořápka".
 - 
                                3
Dužinu z brambor vložíme do misky, přidáme Brynzu, vajíčko, sladkou a pálivou papriku, drcený kmín, lžíci libečku, 0,5 lžíce kopru, smetanu, vše vyšleháme na konzistenci krému. Nakonec přimícháme pokrájený salám.
 - 
                                4
V pánvi rozpálíme olej s máslem, vydlabané brambory opatrně opečeme ze všech stran do zlatova.
 - 
                                5
Opečené brambory naplníme krémem, brambory naskládáme do vymaštěného pekáčku (s 1 lžící oleje) a na každý naplněný brambor položíme plátek slaniny. Necháme je v předem vyhřáté troubě zapéct při teplotě 220°C přibližně 6 - 10 minut a následně podáváme.