Zapečené makarony s vepřovým masem
Suroviny
- 350 g Lilek
 - 60 g Cibule
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 400 g Passata (drcená rajčata)
 - 80 g Hrášek
 - 150 g Mozzarella
 - 60 g Sýr Čedar
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 150 g Špagety, Makarony
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 583 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 117.1 mg
 - Draslík 520.5 mg
 - Vláknina 9743.3 mg
 - Vitamín A 9743.3 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a odložíme.
 - 
                                2
Plátky lilků rozložíme, osolíme a necháme 20 minut vyplakat. Potom je opláchneme, osušíme papírovými ubrousky, postupně smažíme na oleji po obou stranách dozlatova. Přebytečný olej z nich odstraníme papírovými ubrousky.
 - 
                                3
V téže pánvi smažíme na malém ohni, průběžně promícháváme, nakrájenou cibuli a drcený česnek. Vložíme mleté maso a mícháme je, až zhnědne. Případné hrudky rozmačkáme vařečkou. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř, zamícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a směs 15-20 minut vaříme.
 - 
                                4
V míse smícháme hrášek, macaroni, mozzarellu, čedar, vejce a polovinu parmezánu.
 - 
                                5
Na dno vymazané dortové formy položíme doprostřed plátek lilku. Tři čtvrtiny počtu plátků pak rozložíme na dno a po stěnách formy tak, aby se mírně překrývaly. Posypeme polovinou zbylého parmezánu.
 - 
                                6
Masovou směs přidáme ke směsi těstovin, hrášku, vejce a strouhaných sýrů a zamícháme. Náplň opatrně naneseme na lilky a mírně přitlačíme. Zbývající plátky lilku pak položíme navrch opět tak, aby se překrývaly, a posypeme zbytkem parmezánu.
 - 
                                7
Pokrm zapékáme 25-30 minut dozlatova. Před vyklopením na mísu jej necháme asi 5 minut odpočinout.