Sváteční pečená nadívaná krůta
Suroviny
- 250 g Celer řapíkatý
 - 100 g Petržel - nať
 - 20 g Tymián
 - 150 g Strouhanka
 - 200 g Vepřové maso mleté
 - 15 g Máslo čerstvé
 - 450 ml Vývar drůbeží
 - 140 ml Šlehačka
 - 100 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 3.5 kg Krůta
 - 2 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 722 kcal
 - Sacharidy 15 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 1108 mg
 - Bílkoviny 111 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 282.8 mg
 - Draslík 1631.3 mg
 - Vláknina 3441.3 mg
 - Vitamín A 3441.3 mg
 - Vitamín B6 2.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.3 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Řapíky celeru očistíme, rozkrájíme na plátky a nasekáme bylinky (část bylinek necháme vcelku na ozdobení hotového pokrmu). V kastrolu rozehřejeme 75 g másla, přidáme cibuli a celer, osmahneme do měkka, přidáme mleté vepřové maso, strouhanku, sůl, pepř i nasekané bylinky, zalijeme 150 ml vývaru (jen aby se suroviny spojily) a dobře promícháme.
 - 
                                2
Krůtu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme, opeříme, zevnitř vytřeme 50 g másla.
 - 
                                3
Troubu nastavíme na 180°C.
 - 
                                4
Krůtu naplníme nádivkou, otvor sepneme jehlicemi a krůtu svážeme provázkem na pečení tak, že stehna svážeme k sobě, křídla stáhneme dozadu k tělu. Krůta získá pěkný tvar, který si zachová i během pečení. Připravenou krůtu dáme do pekáče, pomažeme 50 g másla a vložíme do předehřáté trouby.
 - 
                                5
Pečeme 3½ hodiny, pravidelně poléváme výpekem. Ke konci píchneme do nejmasitější části jehlici: je-li vytékající šťáva čirá, je krůta už upečená. Krůtu vyndáme na talíř, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple.
 - 
                                6
Do výpeku, který zůstal v pekáči, přilijeme vývar a smetanu, zvolna přivedeme k varu. Maizenu smícháme s trochou studené vody a vlijeme do šťávy. Mícháme do zhoustnutí.
 - 
                                7
Krůtu naporcujeme, ozdobíme bylinkami a podlijeme omáčkou.