Slaný závin s mletým masem a kysaným zelím
Suroviny
- 500 g Listové těsto
 - 250 g Zelí kysané
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 10.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sezam - semena
 - 1 polévková lžíce Kmín celý
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 112 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 9 g
 - Cholesterol 125.1 mg
 - Draslík 366.4 mg
 - Vláknina 5873.3 mg
 - Vitamín A 5873.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Do mísy dáme mleté libové vepřové maso (plecko nebo krkovici). Očištěné 2 cibule pokrájíme nadrobno. 1 cibuli a prolisované 3 stroužky česneku přidáme k masu. Dochutíme ho solí, pepřem, majoránkou a přidáme ještě celé vejce. Masovou směs důkladně promícháme. Kysané zelí (podle kyselosti případně propláchnuté) necháme ze šťávy odkapat, v misce zelí dochutíme cukrem, pepřem a promícháme.
 - 
                                2
Listové těsto na pomoučeném válu rozdělíme na 2 kusy. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku. Každý plát posypeme strouhankou, potřeme připraveným masem, na maso poklademe tenkou vrstvu zbylé pokrájené cibule a zelí. Okraje závinu přehneme dovnitř min. 3-4 cm. Pak těsto zavineme, opatrně oba záviny dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme jeden závin sezamovými semínky, druhý kmínem a plech dáme do středu trouby.
 - 
                                3
Záviny pečeme pomalu, asi 30 minut. Po 15-20 minutách záviny překryjeme pečícím papírem, aby se povrch nepřipálil a pečeme dozlatova, až zlatohněda, přibližně dalších 10 minut.
 - 
                                4
Hotové záviny nakrájíme na porce, podáváme je teplé i studené.