Bratislavská vepřová plec
Suroviny
- 200 g Cibule
- 750 g Vepřová plec
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 40 g Celer bulvový
- 40 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Citrony
- 50 g Okurky nakládané
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Mrkev kořen
- 50 g Protlak rajčatový
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 600 ml Voda pitná
- 500 ml Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 412 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1313 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 76.5 mg
- Draslík 277.7 mg
- Vláknina 2876.8 mg
- Vitamín A 2876.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.3 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Vepřovou plec omyjeme, osušíme, svineme ji jako závin, upevníme provázkem a osolíme. 
- 
                                2Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmažíme v tuku dorůžova. 
- 
                                3Do základu přidáme maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak a mírně podlijeme vodou. Pod poklicí zvolna dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme teplou vodou. 
- 
                                4Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme citronovou šťávu, rozmícháme a provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a přilijeme smetanu. 
- 
                                5Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a přimícháme do ní vařenou zeleninu nakrájenou na nudličky, okurky a scezený hrášek. Omáčku ještě krátce převaříme. 
- 
                                6Před porcováním odstraníme z plece provázek. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                        