Telecí pečeně s uzeným jazykem a slaninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 150 g Slanina vepřová
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 3 ks Cibule
  • 0.5 ks Hovězí uzený jazyk
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1.2 dl Víno bílé
  • 4 dl Hovězí vývar základní
  • 1.5 kg Telecí kýta
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 616 kcal
  • Sacharidy 7 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 725 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 238.1 mg
  • Draslík 1121.3 mg
  • Vláknina 2010.2 mg
  • Vitamín A 2010.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.1 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí kýtu bez kosti omyjeme, odblaníme a dáme do hrnce s 2,5 litry vody.

  • 2

    Povaříme ho asi 5 minut, vyjmeme ho z vody a prošpikujeme proužky uzeného jazyka a slaniny. Maso osolíme a posypeme pepřem a kmínem. V pekáči si rozpustíme máslo, na něj položíme maso, posypeme cibulí, podlijeme hovězím vývarem a pomalu v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Pečeme při 190°C-200°C přibližně 90-100 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a obracíme ho.

  • 3

    Upečené maso vyjmeme. Do výpeku přilijeme bílé víno, ve kterém jsme si dohladka vymíchali hladkou mouku. Krátce, asi 1 minutu povaříme, omáčku přecedíme do druhého hrnce. Maso nakrájíme na plátky, které přelijeme omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu