Játrová polévka se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Chléb konzumní
  • 100 g Sádlo škvařené
  • 20 g Bobkový list
  • 10 g Nové koření celé
  • 10 g Pepř černý celý
  • 1 ks Celer bulvový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Vývar z hovězích kostí
  • 2 dl Voda pitná
  • 0.5 kg Játra vepřová
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Pórek
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 399 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 827 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 215.6 mg
  • Draslík 1227.4 mg
  • Vláknina 7111.3 mg
  • Vitamín A 7111.3 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Játra dobře očistíme, odblaníme a opláchneme pod studenou vodou.

  • 2

    Čistá játra pomeleme na strojku na maso a necháme stranou.

  • 3

    V hrnci zpěníme sádlo a na něm osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, petržel, na kostky nakrájený celer, prolisovaný česnek a za stálého míchání restujeme do měkka. K zelenině přidáme pomletá játra, bobkový list, nové koření, celý pepř a za častého míchání dusíme 20 minut. Všechno zalijeme vývarem a vaříme dalších 30 minut.

  • 4

    Na pánvičce roztopíme 1 lžíci másla, přidáme mouku, zapražíme, zalijeme 2 dl studené vody, prolisujeme přes cedník do polévky, kterou vaříme ještě 15 minut. Uvařenou polévku rozmixujeme, přidáme muškátový oříšek, podle chuti pepř a sůl. Nakonec nakrájíme pěkně na tenká kolečka pórek a přimícháme ho do rozmixované polévky.

  • 5

    Chléb nakrájíme na větší kostky a na 1 lžíci másla ho osmažíme dozlatova.

Komentáře k receptu