Polévka hrachová
Suroviny
- 200 g Hrách loupaný
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Slanina vepřová
- 10 g Petržel - nať
- 0.25 ks Celer bulvový
- 0.5 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Bobkový list
- 0.5 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 453 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 65 g
- Sodík 1062 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 31.5 mg
- Draslík 428.7 mg
- Vláknina 8582.4 mg
- Vitamín A 8582.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Hrách přes noc namočíme do 1 1/2l vody. Druhý den přidáme zeleninu, bobkový list a tymián a vaříme doměkka. 
- 
                                2Na tuku osmahneme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme jemně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a vše osmažíme. Zalijeme polévkou, promícháme a ještě 12-15 minut necháme povařit. 
- 
                                3Polévku prolisujeme přes síto, osolíme, okořeníme a přidáme čerstvé máslo. 
- 
                                4Nakonec polévku posypeme sekanou petrželovou natí a navrch dáme opečenou a na kostičky nakrájenou slaninu. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        