Husí vývar s klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Klobása Chorizo
  • 200 g Husí stehna
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 dl Víno červené
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 997 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 215 g
  • Sodík 939 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 51 mg
  • Draslík 1125.9 mg
  • Vláknina 18027.1 mg
  • Vitamín A 18027.1 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 132.8 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Česnekovou klobásu pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 2

    Do 1 litru husího vývaru vložíme omyté husí stehno. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, barevný pepř a bobkový list.

  • 3

    Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso zbavíme kůže a pokrájíme na kousky. Vrátíme je zpět do polévky spolu s česnekovou klobásou a vaříme 10 minut.

  • 4

    Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína, posypeme petrželkou a servírujeme.

  • 5

    Husí bujon [29083]:

  • 6

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 7

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 8

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 9

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 10

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu