Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 40 g Brokolice
  • 80 g Jáhly - loupané proso
  • 40 g Kapusta růžičková
  • 40 g Květák
  • 40 g Mrkev kořen
  • 20 g Mouka bezlepková
  • 60 g Strouhanka bezlepková
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.5 kávová lžička Grilovací koření bezlepkové
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1.5 dl Mléko polotučné
  • 2.5 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Voda pitná
  • 0.06 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 530 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 130.2 mg
  • Draslík 295.5 mg
  • Vláknina 12461 mg
  • Vitamín A 12461 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.5 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly dobře propereme v horké vodě. Dám je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30-40 minut na kaši.

  • 2

    Mezitím si očistíme, omyjeme a na menší kousky nakrájíme zeleninu: brokolici, květák, mrkev, růžičkovou kapustu. Pokrájenou zeleninu dáme do rendlíku, přilijeme 0.5 dl vody a 10-12 pod pokličkou podusíme. Poloměkkou zeleninu pokrájíme (nebo vidličkou rozmačkáme) nadrobno. V misce si ještě vyšleháme mléko s vejcem.

  • 3

    Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, zeleninu, sůl, majoránku, bezlepkové dochucovací koření, drcený kmín, špetku sušeného tymiánu, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať a pepř podle chuti. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Lžící z těsta vykrajujeme malé hromádky, vytvoříme z nich malé kulaté kuličky, které namočíme v připraveném mléku a v bezlepkové strouhance.

  • 4

    V pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmažíme krokety z každé strany dozlatova. Usmažené vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku a teplé servírujeme.

Komentáře k receptu