Francouz - meruňkový dezert s krémem
Suroviny
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 55 g Cukr krupice
 - 80 g Cukr krupice
 - 750 g Cukr krupice
 - 80 g Máslo
 - 12 g Máslo
 - 600 g Meruňky
 - 400 ml Mléko plnotučné
 - 14 ml Meruňkovice
 - 1 kávová lžička Meruňkovice
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 5 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 2 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Džem meruňkový
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 988 kcal
 - Sacharidy 185 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 96 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 149 g
 - Cholesterol 292.9 mg
 - Draslík 94.4 mg
 - Vláknina 2359.3 mg
 - Vitamín A 2359.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 415.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si křehké vanilkové těsto: do mísy prosejeme přes síto mouku se solí. Vanilkový lusk podélně rozkrojíme, ostrým nožem vyškrabeme semínka, které promícháme v mouce. Vejce rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V druhé míse vyšleháme máslo, cukr a žloutky do krému. Postupně ke konci budeme přilévat ledovou vodu (2-3 lžíce) a směs vyšleháme na světlou pěnu. Postupně do pěny zamícháme připravenou mouku. Na pomoučeném vále těsto dobře vypracujeme, mělo by být vláčné, polotuhé. Vytvoříme z něj váleček nebo kouli, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do chladničky.
 - 
                                2
Mezitím si připravíme krém: v šlehací míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, postupně zašleháme mouku. Ve větším rendlíku přivedeme k varu mléko, které pomalu budeme zašlehávat do žloutkové pěny. Směs dáme do rendlíku a za stálého míchání ji pomalu, při mírnější teplotě vaříme 1-2 minuty. Kastról s krémem odstavíme z plotny, zakryjeme ho potravinářskou folií a necháme vychladnout. Po 10-15 minutách ho dáme do lednice. Když je krém vychlazený, přimícháme do něj meruňkovou pálenku (meruňkovice).
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 190°c. Těsto z lednice dáme na pomoučený vál. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto rozválíme na placku, vložíme ji do formy a prsty okraje přitlačíme ke stranám formy. Těsto potřeme krémem.
 - 
                                4
Zralé meruňky omyjeme, osušíme, rozpůlíme a vypeckujeme. Rozložíme je do mísy řezem nahoru, posypeme cukrem a necháme je tak asi 5 minut. Meruňky poskládáme na potřené těsto slupkou dolů a formu s těstem dáme do trouby. Pečeme dozlatova při 190°C přibližně 35-40 minut.
 - 
                                5
Po upečení dezert necháme v otevřené vypnuté troubě asi 10 minut chladnout. V malém rendlíku rozpustíme meruňkový džem, který zředíme šťávou z meruněk, co nám zbyla v míse, přimícháme lžičku meruňkovice. Necháme přejít varem a vzniklým sirupem pomocí štětce meruňky potřeme. Lahodný dezert nakrájíme a podáváme teplý.