Koláč s pomerančovým likérem
Suroviny
- 220 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 125 g Cukr krupice
 - 100 ml Pomerančová šťáva
 - 80 ml Likér pomerančový
 - 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
 - Sacharidy 86 g
 - Tuky 36 g
 - Sodík 84 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 290.8 mg
 - Draslík 227.6 mg
 - Vláknina 2824.7 mg
 - Vitamín A 2824.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 41.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dortovou formu vymažeme 20 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170°C.
 - 
                                2
Cukr utřeme s máslem do pěny, přidáme žloutky a pomerančovou kůru. Z bílků ušleháme pevný sníh.
 - 
                                3
Do žloutkové směsi po částech přidáváme mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
 - 
                                4
Hotové těsto vlijeme do formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba 40 minut. Zda je dort upečený, zkusíme zapíchnutím špejle. Pokud se těsto na špejli nelepí, je upečené.
 - 
                                5
V mezičase si rozmícháním všech přísad připravíme polevu.
 - 
                                6
Upečený dort na několika místech propícháme vidličkou, polijeme polevou a necháme ve formě vychladnout.