Sekanina velikonoční s bylinkami
Suroviny
- 250 g Vepřové maso libové
 - 250 g Telecí plec
 - 250 g Uzené maso vařené
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 8 ks Žemle tuková
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 3 stroužek Česnek
 - 4 dl Masový vývar
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1148 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 73 g
 - Sodík 751 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 662.2 mg
 - Draslík 432.4 mg
 - Vláknina 586.4 mg
 - Vitamín A 586.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1583.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Starší žemle pokrájíme na kostičky, vložíme je do mísy a zalijeme vlažným masovým vývarem. Omytou petrželovou nať, libeček a pažitku drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Uvařené vepřové, telecí a uzené maso pokrájíme na větší kostičky a dáme do mísy společně s bylinkami k žemlím. Přidáme žloutky, rozetřený česnek, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Vaječné bílky vyšleháme na sníh a opatrně zamícháme do masové směsi. Sekaninu dáme ji do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a upečeme v předem vyhřáté troubě.
 - 
                                3
Pečeme při 220°C přibližně 40 minut. Až velikonoční sekanina s bylinkami má zlatohnědou kůrku, vyjmeme ji z trouby, necháme chvíli vychladnout a pak ji pokrájíme na plátky.
 - 
                                4
Podáváme s přílohami podle chuti, teplou i studenou.