Hovězí ragú
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 1500 g Hovězí kýta
 - 60 g Slanina vepřová
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Celer řapíkatý
 - 30 g Paprika červená
 - 200 g Pórek
 - 2 g Oregano sušené
 - 6 g Bazalka
 - 80 g Mrkev kořen
 - 6 g Petržel kudrnka
 - 12 g Protlak rajčatový
 - 36 ml Olej olivový
 - 185 ml Víno červené
 - 375 ml Hovězí vývar základní
 - 185 ml Passata (drcená rajčata)
 - 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř cayenský
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 480 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 168.8 mg
 - Draslík 1051.5 mg
 - Vláknina 4500.1 mg
 - Vitamín A 4500.1 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do masa uděláme hlubší zářezy a naplníme je kousky špeku.
 - 
                                2
Maso opečeme na rozpáleném oleji s máslem do zhnědnutí. Osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Cibuli, mrkev, celer a pórek pokrájíme na drobné kousky a společně s česnekem a kayenským pepřem přidáme k masu. Vše necháme 10 minut smažit.
 - 
                                4
Poté přilijeme víno a za vysoké teploty necháme vyvařit. Pak přidáme rajčatový protlak a vývar a vaříme 30 minut.
 - 
                                5
K omáčce přidáme passatu, bazalku, oregano. Dochutíme solí a pepřem. Přiklopíme pokličkou a vaříme cca 60 minut do změknutí masa.
 - 
                                6
Uvařené maso vyjmeme z omáčky, necháme odležet 10 minut a až poté krájíme na jednotlivé porce.
 - 
                                7
Do hotové omáčky vmícháme smetanu a pokrájenou petržel.