Pizza kalábrijská
Suroviny
- 1 kostka Droždí
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 125 g Ricotta
 - 175 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 125 g Salám Mortadela
 - 150 g Mozzarella
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Paprika žlutá
 - 1 ks Paprika červená
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 2.75 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Oregano sušené
 - 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 532 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 567 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 135.3 mg
 - Draslík 737.6 mg
 - Vláknina 4803.3 mg
 - Vitamín A 4803.3 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do misky dáme mouku, sůl a kvasnice. Promícháme, přidáme olivový olej a teplou vodu, utvoříme vláčné těsto. Zpracováváme rukama 10 minut, poté vytvarujeme z těsta bochánek, dáme ho do lehce vymazaného polyetylénového pytlíku a necháme v teple kynout 90 minut.
 - 
                                2
Rozehřejeme v pánvi olej a osmahneme na něm rozetřený česnek a pokrájenou papriku na plátky.
 - 
                                3
Polovinu těsta vyválíme, aby pokrylo pečící plech - 30x25 cm. Těsto posypeme ricottou, pokryjeme sušenými rajčaty, plátky vařených vajec, oreganem, paprikami a salámem nakrájeným na proužky a nasypeme strouhanou mozzarellu. Osolíme, opepříme.
 - 
                                4
Zbývající těsto vyválíme a položíme na náplň, okraje pizzy uzavřeme. Necháme v teple hodinu kynout.
 - 
                                5
Dvojitou pizzu propícháme vidličkou, potřeme mlékem a v předehřáté troubě pečeme 50 minut při teplotě 180 stupňů.
 - 
                                6
Podáváme horké.