Sváteční polévka z hovězích žeber a jater
Suroviny
- 50 g Celer - nať
 - 400 g Celer bulvový
 - 200 g Játra hovězí
 - 30 g Libeček
 - 200 g Petržel kudrnka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 2 ks Cibule
 - 3 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Pórek
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Petržel kořen
 - 3 stroužek Česnek
 - 3.2 l Voda pitná
 - 1 kg Hovězí žebra
 - 0.5 kg Kosti hovězí morkové
 - 1 polévková lžíce Sůl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 869 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 180 g
 - Sodík 345 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 122.4 mg
 - Draslík 853.7 mg
 - Vláknina 10320.4 mg
 - Vitamín A 10320.4 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.4 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu.
 - 
                                2
Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata.
 - 
                                3
Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření.
 - 
                                4
Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.