Kachní kaldoun - polévka
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 g Petržel - nať
 - 5 g Bobkový list
 - 40 g Strouhanka
 - 200 g Kachní drůbky
 - 300 g Játra kachní
 - 10 g Tymián čerstvý
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 stroužek Česnek
 - 3 l Voda pitná
 - 3 l Vývar drůbeží
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kg Kachní maso pečené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1351 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 170 g
 - Sodík 1525 mg
 - Bílkoviny 40 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 442.5 mg
 - Draslík 417.8 mg
 - Vláknina 7710.1 mg
 - Vitamín A 7710.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 62.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme.
 - 
                                2
V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme.
 - 
                                3
Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme.
 - 
                                4
Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme.