Ludl - pařené šišky
Suroviny
- 750 g Brambory
 - 250 g Mouka pšeničná hrubá
 - 2.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Mléko plnotučné
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Tvaroh tvrdý
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 6 polévková lžíce Perník
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 679 kcal
 - Sacharidy 99 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 554 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 146.9 mg
 - Draslík 813.6 mg
 - Vláknina 12375 mg
 - Vitamín A 12375 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.4 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 411.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme, omyjeme, rozkrájíme na kostky, dáme do hrnce s 1 litrem vody, l.5 lžičkou soli a vaříme je doměkka přibližně 20 minut. Scedíme, horké vyklopíme na pomoučený vál a válečkem je rozmačkáme.
 - 
                                2
Rozmačkané brambory shrneme na hromádku, přidáme k nim mouku, vejce a sůl. Těsto dobře uhněteme, vytvoříme z něj váleček o průměru asi 5 cm. Nakrájíme z něj dílky silné 1.5 cm a z každého v dlani vytvarujeme malou šišku. Poskládáme je na plech, který jsme vytřeli olejem. Plech se šiškami dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 20 minut dozlatova.
 - 
                                3
Horké upečené šišky shrneme do mísy, přelijeme vařícím mlékem a necháme je pod poklicí pařit 5-6 minut.
 - 
                                4
Okapané šišky dáme na talíře, posypeme nastrouhaným perníkem, ozdobíme tvarohem, posypeme cukrem, polijeme rozpuštěným máslem a hned podáváme.