Chlazený oříškový pudink s krémem z růžové vody

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 45 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 75 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pistácie
  • 1 kávová lžička Růžová voda
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 1 l Mléko plnotučné
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 694 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 8 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 222.6 mg
  • Draslík 200.2 mg
  • Vláknina 6095.8 mg
  • Vitamín A 6095.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.6 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2326.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnce nasypeme mleté oříšky, cukr a mouku. Postupně přidáváme mléko a za stálého míchání zvolna zahříváme. Vaříme, dokud nevznikne hustý krém. Odstavíme, rozdělíme do misek a necháme vychladnout.

  • 2

    Mezitím připravíme krém. Do hrnce vlijeme mléko. Vanilkový lusk rozřízneme, dřeň vyškrábneme a společně s luskem přidáme do hrnce. V trošce mléka rozmícháme cukr se solamylem a rovněž přidáme do hrnce. Vše pozvolna zahříváme, ale nevaříme. Žloutek rozkvedláme metličkou a po lžících k němu přiléváme horké mléko. Tuto směs poté rozmícháme do zbytku mléka v hrnci. Zahříváme za stálého míchání, dokud se nevytvoří hustý krém. Nesmíme ho vařit, aby se žloutek nesrazil.

  • 3

    Hrnec odstavíme z ohně a dáme do ledové vodní lázně. Za stálého míchání zprudka zchladíme. Vyjmeme vanilkový lusk a přidáme růžovou vodu. Krémeme pokapeme připravený pudink, zakryjeme fólií a necháme 3-4 h. vychladit v lednici.

  • 4

    Před podáváním puding dozdobíme nasekanými pistáciemi a servírujeme.

Komentáře k receptu