Zeleninový bujon s tortellini
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 250 g Mrkev kořen
 - 300 g Pórek
 - 150 g Petržel kořen
 - 100 g Hrachové lusky
 - 100 g Tortellini se šunkou
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bazalka
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Estragon
 - 1 kávová lžička Saturejka
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
 - 2 polévková lžíce Máslo pepřové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
 - Sacharidy 42 g
 - Tuky 159 g
 - Sodík 1011 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 8.2 mg
 - Draslík 855.3 mg
 - Vláknina 14017.2 mg
 - Vitamín A 14017.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.4 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mladé lusky cukrového hrášku očistíme a omyjeme. V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, do kterého vložíme tortellini se šunkou a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu).
 - 
                                2
Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme nastrouhaným Parmezánem a podáváme.
 - 
                                3
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
 - 
                                4
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
 - 
                                5
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
 - 
                                6
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
 - 
                                7
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
 - 
                                8
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.