Polévka z humrů
Suroviny
- 150 g Filé z aljašské tresky
 - 100 g Zelenina kořenová
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 500 g Humr
 - 100 g Humr
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Rajčata
 - 2 ks Vaječný bílek slepičí
 - 0.25 ks Feferony
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 2 cl Martell cognac
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Rajčata
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 323 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 571 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 157.5 mg
 - Draslík 954.9 mg
 - Vláknina 8408.2 mg
 - Vitamín A 8408.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 34.3 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Krunýř a klepeta z humra opláchneme a podrtíme je nadrobno. Oloupeme a nadrobno nasekáme šalotku. Řapíkatý celer nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a pokrájíme na tenčí kolečka. Nadrobno nasekáme feferonku. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme jej a vložíme do něj celer, mrkev, feferonku a šalotku. Opečeme a pak k zelenině přidáme i humří krunýř a klepeta. Opepříme, osolíme a přidáme tymián. Vlijeme koňak a ponecháme dusit.
 - 
                                2
Omytá rajčata rozkrájíme na kostičky a vložíme je do kastrolu. Vše zalijeme vodou, aby byly ingredience ponořené. Jakmile začne vřít, ztlumíme oheň a hodinu vaříme na mírném plameni.
 - 
                                3
Mezitím si přichystáme směs na čištění vývaru. Nadrobno si nakrájíme směs polévkové zeleniny a tresčí filé. Rozmixujeme a do směsi přidáme ještě dva bílky. Pak hladkou směs v misce vložíme do chladničky, kde ji ponecháme hodinu.
 - 
                                4
Hotový vývar přecedíme přes síto, na sítu vymačkáme zeleninu i rozdrcené krunýře a klepeta. Přecezený vývar necháme stranou, aby vychladl. Pak do něj vložíme hmotu z rozmixované zeleniny, filé a bílků. Polévku vrátíme na plotnu a počkáme, až začne vřít. Jakmile hmota vyplave na povrch ve formě bílé pěny, oheň ztlumíme a necháme probublávat 30 minut.
 - 
                                5
Do sítka si dáme gázu. Znovu přecedíme vývar, ale usazeninu už tentokrát nevymačkáváme, abychom vývar znovu nezakalili.
 - 
                                6
Přecezený vývar ještě povaříme. Na menší kousky nakrájíme maso z humra a vložíme do polévky, přidáme také na drobné kostičky nakrájená rajčata. Vaříme ještě 3 minuty.