Lišky nakyselo se smetanovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 90 g Ocet kvasný lihový
 - 700 g Lišky čerstvé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 9 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 422 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 146.3 mg
 - Draslík 73.6 mg
 - Vláknina 559.3 mg
 - Vitamín A 559.3 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé lišky očistíme, omyjeme, drobné plodnice necháme celé, větší pokrájíme a vložíme do hrnce s vroucí slanou vodou. Přidáme drcený kmín, bobkový list a pomalu vaříme přibližně 10 minut doměkka. Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, přidáme k němu mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme k uvařeným liškám. Pomalu vaříme dalších 5 minut, přidáme ocet, po chvilce omytý, drobně pokrájený kopr a vaříme ještě dalších 5 minut. V misce ve smetaně rozšleháme vejce. Hrnec s liškami odstavíme z plotny, hned přimícháme smetanu, omáčku dochutíme solí i cukrem a podáváme.