Vepřové domácí klobásy po švédsku
Suroviny
- 150 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 200 g Vepřová střeva tenká
 - 2.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2.5 kávová lžička Nové koření mleté
 - 1.5 kávová lžička Hřebíček mletý
 - 1.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 1 kávová lžička Dusičnan draselný
 - 4 l Voda pitná
 - 5 dl Masový vývar
 - 3.5 kg Vepřová plec
 - 1 kg Telecí maso přední
 - 4 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 4 polévková lžíce Sůl
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1009 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 67 g
 - Sodík 1728 mg
 - Bílkoviny 78 g
 - Uhlovodany 18 g
 - Cholesterol 364.4 mg
 - Draslík 1145.1 mg
 - Vláknina 473.4 mg
 - Vitamín A 473.4 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté vepřové a telecí maso bez blan pokrájíme na menší kousky a 2x jemně přemeleme na masovém strojku. Pomleté maso dáme do velké mísy. Přidáme k němu bramborovou moučku, promícháme a poté postupně, za stále míchání přiléváme masový chladný vývar. Masovou hmotu musíme míchat minimálně 1 hodinu. Poté přidáme sůl, cukr, čerstvě pomletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, mletý zázvor a mletý kmín. Směs důkladně znovu prošleháme. Omytá vepřová střívka naplníme masovou náplní a utváříme převázaním provázku 15-20 cm dlouhé klobásky.
 - 
                                2
Klobásky důkladně osušíme, potřeme směsí cukru, soli a ledku. Odložíme je na chladné místo, zakryjeme utěrkou a necháme je uležet 1 hodinu.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4 lítry vody. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní klobásky a pomalu je vaříme 30-45 minut.
 - 
                                4
Teplé klobásky hned servírujeme.