Zelné závitky s balkánským sýrem
Suroviny
- 100 g Rýže loupaná
 - 50 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 100 g Sýr balkánský
 - 500 g Vepřové maso mleté
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Zelí hlávkové bílé
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 749 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 430 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 201.7 mg
 - Draslík 450.8 mg
 - Vláknina 2365.3 mg
 - Vitamín A 2365.3 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na jednotlivé listy rozdělíme zelí, které ponoříme na dvě minuty do osolené vařící vody, vyndáme a necháme okapat.
 - 
                                2
Uvaříme rýži ve dvojnásobném množství osolené vody doměkka. Nastrouháme sýry.
 - 
                                3
Připravíme omáčku ze světlé jíšky z másla a mouky, do které přidáme mléko, rozmícháme a 10 minut povaříme.
 - 
                                4
Nakrájíme oloupanou cibuli a na dvou lžících oleje osmahneme. Přidáme mleté maso a osmažíme za občasného míchání.
 - 
                                5
Do masa zamícháme vařenou rýži, strouhaný tvrdý sýr, vejce, sůl a pepř.
 - 
                                6
Náplň rozložíme na listy, listy svineme a zavážeme nití. Rozehřejeme ve větší pánvi dvě lžíce oleje, vložíme závitky a za občasného podlití vodou zakryté podusíme 40 minut na mírném ohni.
 - 
                                7
Sundáme nitě a naskládáme do vymazaného pekáče, posypeme balkánským sýrem, zalijeme připravenou omáčkou a v horké troubě 20 minut zapékáme dozlatova.
 - 
                                8
Podáváme s bramborovou kaší.