Musaka se sýrovou náplní
Suroviny
- 1000 g Lilek
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 100 g Sýr Gouda 45%
 - 375 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Rajčata
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 polévková lžíce Oregano čerstvé
 - 6 polévková lžíce Strouhanka
 - 1 polévková lžíce Vývar z hovězích kostí
 - 3 polévková lžíce Jíška instantní
 - 2.8 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 540 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 599 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 300.6 mg
 - Draslík 1309.8 mg
 - Vláknina 20492 mg
 - Vitamín A 20492 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.8 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné, na plátky nakrájené lilky opečeme po obou stranách na části oleje. Necháme okapat na ubrousku.
 - 
                                2
Rozehřejeme zbylý olej, opečeme na něm mleté maso, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, opečeme, osolíme a opepříme.
 - 
                                3
Do vymazané zapékací mísy urovnáme vrstvu lilků, osolíme a opepříme. Přidáme vrstvu mletého masa a vrstvu nastrouhaného sýru. Omytá rajčata nakrájíme na plátky a položíme navrch musaky.
 - 
                                4
Mléko svaříme s vývarem, přimícháme jíšku a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně, přidáme rozšlehané žloutky, zalijeme musaku a dáme péci asi na 60 minut do trouby.