Špenátové fettuccine s tuňákovými steaky
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 600 g Tuňák obecný
 - 5 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 125 g Baby špenát
 - 3 ks Rajčata
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Pšeničná krupice
 - 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 589 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 856 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 249.2 mg
 - Draslík 743.2 mg
 - Vláknina 6951 mg
 - Vitamín A 6951 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 49.9 mg
 - Vitamín E 2.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme špenát do těsta, přebereme, omyjeme, hned vložíme do hrnce s horkou vodou, na středním plameni necháme špenát zavadnout, slijeme přes síto a rychle zchladíme ledovou vodou. Z listů špenátů vymačkáme vodu a rozmixujeme je.
 - 
                                2
Špenát smícháme s moukou a krupicí, jednou polévkovou lžicí olivového oleje, vejci a trochou soli s pepřem. Důkladně vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš vlhké, přidáme mouku. Těsto dáme odležet na chladnější místo přibližně na hodinu.
 - 
                                3
Bazalku opláchneme, sušíme, odtrháme lístky od stonku a nakrájíme je na proužky. Připravíme vroucí vodu, slupku rajčat křížem nakrojíme, přelijeme vroucí vodou rajčata, zchladíme a oloupeme. Rajčata zbavíme semínek, nakrájíme na kostičky.
 - 
                                4
Vezmeme těsto, velmi tence je vyválíme na válu posypaném moukou nebo použijeme strojek na těstoviny a nakrájíme na proužky. Těstoviny vaříme v hrnci s alespoň 4 litry osolené vody 2 - 3 minuty (na skus). Slijeme, necháme krátce okapat, smícháme s rajčaty a bazalkou.
 - 
                                5
Omyté steaky tuňáka osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme. Na pánvi rozpálíme zbylou část olivového oleje a opékáme steaky po obou stranách 2 - 3 minuty.
 - 
                                6
Těstoviny rozdělíme na předehřáté talíře, přidáme tuňáka, posypeme parmazánem a podáváme.