Makarony se sardelovo-olivovou pastou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Rajčata
  • 400 g Špagety, Makarony
  • 200 g Artyčoky sterilované
  • 75 g Olivy zelené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Oregano sušené
  • 4 ks Sardelové řezy
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 633 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 2192 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 38.3 mg
  • Draslík 929.2 mg
  • Vláknina 19760.2 mg
  • Vitamín A 19760.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Makarony uvaříme v dostatečném množství osolené vody dle návodu na obalu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Olivy vyjmeme z nálevu, překrojíme napůl a pokud je máme s peckami, pecky odstraníme. Sardele vyjmeme z oleje, důkladně je opláchneme a pomocí papírové utěrky osušíme. Česnek oloupeme. Olivy, sardele a česnek vložíme do mísy, přidáme 2 lžíce olivového oleje a rozmixujeme na pyré.

  • 3

    Připravíme si směs ze 2 lžic olivového oleje, koňaku, citronové šťávy a oregana. Tuto směs smícháme s olivovým pyré, které dochutíme solí a pepřem.

  • 4

    Omyjeme rajčata, nakrojíme je do křížku, spaříme horkou vodou a oloupeme slupku. Rajčata rozkrojíme napůl, zbavíme jadýrek a dužinu nakrájíme na kostičky. Artyčoková srdíčka vyjmeme z konzervy, necháme okapat a nakrájíme na čtvrtky.

  • 5

    Na pánvi rozpálíme zbytek olivového oleje, přisypeme rajčata a krátce je podusíme. Potom k rajčatům přidáme artyčoky, dochutíme solí a pepřem a promícháme. Nakonec přimícháme makarony a vše krátce ohřejeme. Porce upravíme na talíře a podáváme se sardelovo-

  • 6

    olivovou pastou.

Komentáře k receptu