Lilkové lasagne

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 700 g Lilek
  • 200 g Hovězí maso mleté
  • 200 g Vepřové maso mleté
  • 900 g Rajčata
  • 500 g Těstoviny Lasagne
  • 250 g Sýr Parmezán
  • 500 ml Víno bílé
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 hrst Bazalka
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1263 kcal
  • Sacharidy 120 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 1293 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 117 g
  • Cholesterol 126.2 mg
  • Draslík 1445 mg
  • Vláknina 18558.8 mg
  • Vitamín A 18558.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a očistíme lilky. V hrnci dáme vařit osolenou vodu a lilky v ní vaříme asi 10 minut. Poté je vyjmeme a necháme okapat. Vařené lilky podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, pepř, citronovou šťávu a bazalku. Touto směsí potřeme lilky.

  • 2

    Oloupeme cibuli, rokrojíme napůl a nakrájíme ji nadrobno. Připravíme pánev, ve které rozpálíme zbytek oleje, přidáme cibuli a dosklovita ji osmahneme. Na pánev přidáme mleté maso, které dobře opečeme. K mletému masu vmícháme tymián a rajčata, dochutíme solí a pepřem.

  • 3

    Připravíme jíšku z másla a mouky a podlijeme ji vývarem. Vše krátce povaříme do zhoustnutí, poté vmícháme mléko a osolíme. Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC).

  • 4

    Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě ji vyložíme vrstvami omáčky, nevařenými plátky lasagní, lilky, mletým masem a strouhaným sýrem. Takto dáme zapéct na zhruba 40 minut.

  • 5

    Když máme lasagně upečené dozlatova, vyjmeme je z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme.

Komentáře k receptu