Zapečení humři po švédsku
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
 - 10 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sýr Čedar
 - 50 g Sýr Čedar
 - 400 g Humr
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Bobkový list
 - 2 ks Nové koření celé
 - 20 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Limetka
 - 2 špetka Pepř cayenský
 - 2 l Voda pitná
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 dl Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 1256 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 366.9 mg
 - Draslík 365.7 mg
 - Vláknina 1556 mg
 - Vitamín A 1556 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dva čerstvé humry dobře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme rybí várku: do hrnce nalijeme 2 l vody, 4 dl octa, přidáme 1 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 2 lžíce čerstvého kopru. Vodu přivedme do varu a vaříme asi 8 minut. Kopr vyjmeme, postupně vkládáme do vroucí vody humry. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme je 6 - 8 minut. Humry necháme vychladnout, poté z nich obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme do misky z varného skla. 100 g tvrdého sýra nastrouháme a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme. Omytou a osušenou limetku rozkrájíme na osminky.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1 dl vychladlého vývaru, 1 dl smetany a vymícháme hladkou kašičku. Pánev odstavíme z plotny, k jíšce přidáme žloutky, nastrouhaný sýr (50 g), sůl a pepř. Dobře směs promícháme a zlehka zapracujeme humří maso.
 - 
                                3
Misky směsí naplněme, na každou misku položíme plátek másla (50 g), posypeme zbývajícím sýrem a vložíme do předehřáté trouby zapéct do zlatova. Pečeme při 200°C - 220°C přibližně 10 až 15 minut.
 - 
                                4
Misky s humrem a sýrem posypeme petrželkou, ozdobíme limetkou a podáváme.