Dušený okoun s bylinkami
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 80 g Slanina vepřová
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 1000 g Okoun říční
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2.5 dl Vývar zeleninový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 539 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 847 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 44.7 mg
 - Draslík 152.2 mg
 - Vláknina 1573.6 mg
 - Vitamín A 1573.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.2 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté okouny očistíme ostrým nožem. Rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, ploutve a ocasy odsřihneme nůžkami na drůbež a okouny znovu promyjeme pod tekoucí vodou. Osušíme je, osolíme, opepříme a poskládáme těsně vedle sebe do zapékací mísy, kterou jsme si vytřeli máslem. Omytou petrželovou nať, celerovou nať a pažitku drobně pokrájíme. Uzený špek nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                2
Okouny posypeme bylinkami, poklademe na ně i do břišní dutiny plátky špeku a plátky másla. Mouku rozšleháme se zeleninovým vývarem, kterým přelijeme ryby. Mísu zakryjeme poklicí a dáme do předehřáté trouby na 200°C-220°C dusit a péct zároveň. Podle velikosti ryb dusíme 15-25 minut. Ryby podáváme horké.