Sleď z Marstrandu
Suroviny
- 2 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 2 ks Sleď čerstvý
 - 16 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Hřebíček
 - 4 špetka Pepř citronový
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 269 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 335 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 77.5 mg
 - Draslík 638 mg
 - Vláknina 14333 mg
 - Vitamín A 14333 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé sledě očistíme ostrým nožem od šupin, omyjeme, rozřízneme je od řitního otvoru až k hlavě a odstraníme vnitřnosti. Poté odřízneme hlavy, ploutve a ocas, rozřízneme podél páteře a vykostíme je.
 - 
                                2
Vzniknou nám 4 filety, které vložíme do mísy s 1.5 l studené vody a necháme je v chladničce přes noc.
 - 
                                3
Druhý den si v hrnci přivedeme k varu 1 l vody, snížíme teplotu, sledě vložíme do vroucí vody a necháme je 3-4 minuty pomalu vařit. Poté sledě vyjmeme a stáhneme z kůže. Osušíme je, osolíme, opepříme citronovým pepřem a vložíme do pekáčku.
 - 
                                4
Očistíme malé cibulky "perlovky", dáme je do rendlíku, zalijeme 1.5 dl vody. Přidáme 2 lžičky másla a pod pokličkou cibulky vaříme doměkka asi 10-12 minut. Omyjeme kopr a drobně pokrájíme.
 - 
                                5
Na filety ze sleďů dáme cibulky s nálevem, posypeme koprem, přidáme bobkový list, hřebíček, pokapeme citronovou šťávou a přelijeme smetanou. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do předehřáté trouby na 190°C. Dusíme sledě doměkka přibližně 25 minut.