Nákyp ze štiky a tresky
Suroviny
- 250 g Mořská štika - filety
 - 250 g Treska aljašská
 - 80 g Slanina vepřová
 - 2 kávová lžička Sůl mořská
 - 1 kávová lžička Sardelová pasta
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 3 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 0.4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
 - Sacharidy 7 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 1352 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 387.2 mg
 - Draslík 565 mg
 - Vláknina 720.5 mg
 - Vitamín A 720.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.8 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté filety ze štiky, tresky a slaninu dvakrát přemeleme na masovém mlýnku. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, Několik snítek odložíme na ozdobu. K pomletému masu přidáme sůl, pepř, sardelovou pastu, rozpuštěné máslo, hladkou mouku a petrželovou nať. V misce dobře rozkvedláme smetanu se žloutky, bílky vyšleháme na tuhý sníh. Pomleté rybí maso promícháme se smetanou, zapracujeme sníh z bílků. Nákypovou formu vytřeme olejem, vysypenou strouhankou a naplníme rybím fášem. Formu zakryjeme víkem (nebo pergamenovým papírem), usadíme do hrnce s 1 - 2 litry vody a vaříme ve vodní lázni přibližně 60 - 90 minut. Abychom zjistili, zda je rybí nákyp hotový, propíchneme ho špejlí, pokud se na ni nelepí, je nákyp již uvařený.
 - 
                                2
Mísu odkryjeme, nákyp vyklopíme na předehřátou mísu, rozkrájíme na plátky, položíme na talíře, ozdobíme snítky petrželky a servírujeme.