Nové brambory se slanečkem a bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 315 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 717 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 65.5 mg
 - Draslík 767.9 mg
 - Vláknina 6547 mg
 - Vitamín A 6547 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme.
 - 
                                2
Druhý den slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme a slanečky vykostíme. Slanečkové filety nakrájíme na řezy 1.5 až 2 cm široké a ozdobně je poklademe na talíře.
 - 
                                3
Očištěné a omyté nové (malé) brambory dáme do hrnce s vodou, osolíme a uvaříme doměkka. Vaříme asi 12-15 minut podle velikosti. Poté je slijeme. Omyjeme petrželku, pažitku a kopr. Vodu setřepeme a zeleninu drobně pokrájíme. Zakysanou hustou smetanu v misce smícháme s koprem.
 - 
                                4
Na talíře ke slanečkům rozdělíme uvařené brambory, polijeme je rozpuštěným máslem, posypeme pažitkou a petrželkou. Ke každé porci slanečků dáme 2 lžíce smetany a podáváme.