Závitky z platýze s bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 30 g Máslo bylinkové
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2.4 g Máslo čerstvé
 - 1500 g Platýz - filety
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Kerblík
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 ks Kopr čerstvý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 188 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 200 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 76.3 mg
 - Draslík 573.9 mg
 - Vláknina 596.8 mg
 - Vitamín A 596.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci rozpustíme bylinkové máslo, přidáme mouku a za stálého míchání osmahneme do zlatova. Zvolna vmícháme mléko, přidáme bobkový list, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme asi 5 minut. Osolíme, opepříme, odstraníme bobkový list.
 - 
                                2
Omyté bylinky nasekáme a vmícháme do omáčky. Trochu kopru necháme stranou na ozdobu.
 - 
                                3
Zapékací mísu vymažeme máslem s rozetřeným česnekem. Filety z platýze omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a potřeme zbylým česnekovým máslem. Potom je obložíme na nudličky nakrájenými paprikami a svineme.
 - 
                                4
Závitky vložíme do zapékací mísy, přelijeme omáčkou. Pečeme v silně vyhřáté troubě asi 10 minut.
 - 
                                5
Podáváme ozdobené koprem, vhodnou přílohou je opečená bageta.