Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem
Suroviny
- 220 g Křen
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1.5 dl Hovězí vývar základní
 - 1 kg Hovězí uzený jazyk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1298 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 102 g
 - Sodík 429 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 323.8 mg
 - Draslík 325.5 mg
 - Vláknina 6930.3 mg
 - Vitamín A 6930.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 80.4 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.
 - 
                                2
Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.
 - 
                                3
Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.