Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 42 g Droždí
 - 200 g Perník
 - 200 g Mák mletý
 - 100 g Hera
 - 1 kávová lžička Cukr krystal
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 hrst Hrozinky
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Badyán
 - 4 dl Mléko plnotučné
 - 1 dl Mléko polotučné
 - 2 dl Sirup řepný
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
 - Sacharidy 113 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 240 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 107 g
 - Cholesterol 97.6 mg
 - Draslík 430.4 mg
 - Vláknina 15504.9 mg
 - Vitamín A 15504.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 313.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek.
 - 
                                2
Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované.
 - 
                                3
Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut).
 - 
                                4
Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
 - 
                                5
Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.