Horalská fazolačka se slaninou
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 150 g Slanina vepřová
 - 200 g Klobása uzená
 - 500 g Fazole bílé
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Majoránka
 - 1 ks Cibule
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Saturejka
 - 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 608 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 569 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 20.4 mg
 - Draslík 378.8 mg
 - Vláknina 6225.7 mg
 - Vitamín A 6225.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 11.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem namočíme omyté bílé fazole do studené vody. Druhý den je slijeme a dáme do hrnce s 1.5 dl vody. Přidáme svazek bylinek: 1 lžíci saturejky, 1/2 lžíce tymiánu, 1/2 lžíce rozmarýnu, 1 lžíci petrželové natě a 1 lžíci celerové natě. (Bylinky svážeme nití, abychom je potom mohli z polévky vyjmout.) Polévku vaříme pomalu při mírné teplotě.
 - 
                                2
Omyté brambory oloupeme a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                3
K fazolím hned na začátku vaření přidáme kůži z uzené slaniny, sůl a celou oloupanou cibuli. Vše vaříme přibližně 50-60 minut.
 - 
                                4
Uzenou prorostlou slaninu nakrájíme na malé kostičky a klobásu na kolečka. V pánvi slaninu vysmažíme na škvarky, které vyjmeme a odložíme do misky a na zbylém omastku osmažíme dozlatova kolečka pokrájené klobásy. 15 minut před dovařením vložíme do polévky kostičky brambor.
 - 
                                5
Polévku dochutíme solí, majoránkou, vyjmeme cibuli, uvařenou kůži ze slaniny, svazek bylinek a polévku nalijeme do talířů.
 - 
                                6
Na každou porci horalské fazolačky dáme osmažené slaninové škvarky, kolečka klobásy a podáváme.