Houbová polévka se smaženými vejci
Suroviny
- 250 g Brambory
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Houby čerstvé
 - 10 g Masox
 - 1.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1.2 l Voda pitná
 - 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 276 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 206.4 mg
 - Draslík 638.4 mg
 - Vláknina 11042.8 mg
 - Vitamín A 11042.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme brambory, čerstvé houby (hříbky, lišky), mrkev, celer a cibuli.
 - 
                                2
Libeček i kopr omyjeme, kopr jemně nakrájíme. Zeleninu s houbami pokrájíme na kostičky.
 - 
                                3
Do hrnce si dáme rozehřát 20 g másla, přimícháme k němu hladkou mouku a upražíme světlou jíšku. Zalijeme 1,2 litrem horké vody, kterou postupně přiléváme, abychom jíšku rozpustili dohladka. Poté vodu přivedeme k varu, vložíme do ní všechnu pokrájenou zeleninu i s houbami, snížíme teplotu a polévku pomalu vaříme. Přidáme sůl, pepř, kmín, stonek libečku, Masox a vaříme zeleninu do měkka.
 - 
                                4
Ke konci vaření vyjmeme z polévky celou cibuli a libeček.
 - 
                                5
Přimícháme sladkou smetanu, dochutíme octem.
 - 
                                6
V pánvi na másle (30g) usmažíme 2 vajíčka, která mírně osolíme. Polévku nalijeme do talířů, ozdobíme smaženými vajíčky, které posypeme koprem a podáváme.