Kalcovina - polévka s uzeným a chlebem
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 150 g Kapusta hlávková
 - 10 g Masox
 - 4 krajíc Uzené maso vařené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Sádlo škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 251 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 302 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 8 g
 - Cholesterol 257 mg
 - Draslík 350.4 mg
 - Vláknina 5534 mg
 - Vitamín A 5534 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 47.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer a kapustu očistíme, omyjeme, nakrájíme na nudličky. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme litrem vody, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list a kmín. Polévku přivedeme k varu, pak ztlumíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 15-20 minut.
 - 
                                2
Mezitím očistíme cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme na tenká kolečka. 4 krajíce chleba pokrájíme na kostičky. Uzené maso (zbytky) pokrájíme též na širší nudličky.
 - 
                                3
Nejdříve si v pánvi na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájený chléb, promícháme a cibuli s chlebem osmažíme dozlatova, směs rozdělíme do talířů.
 - 
                                4
V druhé pánvi na sádle (2 lžíce) osmažíme dozlatova pokrájené uzené maso, vyjmeme ho a rozdělíme do talířů s chlebem. Na zbývající omastek po uzeném masu rozklepneme 4 vajíčka - usmažíme 4 volská oka. Vajíčka osolíme, opepříme a posypeme špetkami červené papriky.
 - 
                                5
Celý proces smažení (cibule s chlebem, maso a vejce) musí proběhnout rychle, během vaření zeleninové polévky).
 - 
                                6
Když je zelenina měkká, polévku dochutíme masoxem a vařící nalijeme do talířů s připravenými ingrediencemi.
 - 
                                7
Na každou porci polévky položíme usmažené volské oko (sázené vejce) a podáváme.