Velikonoční jehněčí polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 200 g Mrkev kořen
 - 200 g Petržel kořen
 - 600 g Jehněčí vnitřnosti
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Česnek
 - 2 ks Bobkový list
 - 7 ks Nové koření celé
 - 4 l Voda pitná
 - 4 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 kg Jehněčí hřbet
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1.3 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 533 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 518.3 mg
 - Draslík 712.8 mg
 - Vláknina 5393.4 mg
 - Vitamín A 5393.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, celer, cibuli, česnek i petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme.
 - 
                                2
Jehněčí maso odblaníme a s vnitřnostmi (srdce, játra, jazyk) dobře omyjeme. Vložíme je do velkého hrnce se studenou vodou (4 litry) a přivedeme k varu. Po půl hodině vaření přidáme zeleninu. Přiložíme ještě kuličky černého pepře, tymián, nové koření, bobkový list a maso vaříme při mírné teplotě do měkka. Po půl hodině vaření (kdy je maso již téměř poloměkké) přidáme zeleninu. Až bude maso uvařené, vývar scedíme a zachytíme (2,5 litru) do druhého hrnce. Maso obereme, vnitřnosti pokrájíme a vrátíme do vývaru.
 - 
                                3
V pánvičce na rozpuštěném másle (3,5 lžíce) uděláme světlou jíšku z hladké mouky, kterou přimícháme do polévky 15 minut před koncem vaření. Nakonec do polévky vmícháme smetanu s rozšlehanými žloutky, dochutíme solí i octem, protože má mít trochu nakyslou příchuť.
 - 
                                4
Každou porci horké polévky nalijeme do talířů, posypeme omytou drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.