Sedlákova bramboračka
Suroviny
- 300 g Brambory
 - 80 g Celer bulvový
 - 150 g Houby čerstvé
 - 200 g Klobása vepřová
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 112 g
 - Sodík 738 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 45.9 mg
 - Draslík 996.7 mg
 - Vláknina 13272.1 mg
 - Vitamín A 13272.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 64.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na plátky. Klobásu nakrájíme na kolečka, omytou petrželovou a celerovou nať (lístky) pokrájíme nadrobno a ingredience odložíme do misek.
 - 
                                2
Brambory, mrkev, petržel a celer očistíme, omyjeme, pokrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme, cibuli drobně pokrájíme, česnek prolisujeme.
 - 
                                3
V hrnci na rozpáleném másle a sádle zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájenou zeleninu, promícháme, krátce orestujeme. Pak zeleninu posypeme 1 lžicí polohrubé mouky, 1 lžičkou sladké papriky, znovu promícháme, zalijeme 1,5 litrem vody. Přivedeme k varu, přidáme houby, sůl (1 lžička), kmín, pepř a pomalu vaříme přibližně 15 minut. Pak přidáme pokrájenou klobásu, majoránku, česnek a vaříme dalších 10-15 minut.
 - 
                                4
Bramboračku dochutíme solí (0,5 lžičky), přimícháme pokrájenou petrželovou a celerovou nať a podáváme.