Jarní bylinková zapražená polévka
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Pórek
 - 50 g Salát hlávkový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cibulka jarní
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 5 dl Mléko plnotučné
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 0.5 polévková lžíce Pažitka
 - 0.5 polévková lžíce Libeček
 - 0.5 polévková lžíce Špenát listový čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Kopřiva
 - 0.5 polévková lžíce Pampeliškové listy
 - 0.5 polévková lžíce Řebříček
 - 0.5 polévková lžíce Kerblík
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 21 g
 - Sodík 218 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 215.6 mg
 - Draslík 132.7 mg
 - Vláknina 2770.1 mg
 - Vitamín A 2770.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 793.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Všechny bylinky a zeleninu omyjeme a drobně pokrájíme - pažitku, libeček, petrželovou a celerovou nať, kopřivy, kerblík, řebříček, jahodové listy, špenátové listy, jarní cibulka, hlávkový salát a pórek.
 - 
                                2
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme k němu hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme postupně vodou, přivedeme k varu, snížíme teplotu a ještě pomalu vaříme 20 minut. Přidáme sůl, zeleninu s bylinkami, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
 - 
                                3
Do polévky zamícháme plnotučné mléko s rozšlehanými žloutky (už nevaříme), dochutíme muškátovým oříškem a podáváme.