Kyselica z Valašska
Suroviny
- 150 g Klobása Dunajská
- 230 g Zelí kysané
- 50 g Fazole bílé
- 50 g Švestky sušené
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1.7 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.23 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 462 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 37 g
- Sodík 218 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 429.9 mg
- Vláknina 7878.9 mg
- Vitamín A 7878.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Bílou fazolku si namočíme den předem do 1/5 litru vody. 
- 
                                2Druhý den ji scedíme, dáme do hrnce s 1 litrem studené vody a dáme vařit. Sušené houby namočíme do 2 dl na 15 minut, pak je scedíme, propláchneme, přidáme k fazolím. Ještě doložíme propláchnuté sušené švestky bez pecek, bobkový list, nové koření a budeme pomalu vařit doměkka přibližně 30 minut. V polovině vaření dáme do polévky kysané zelí. 
- 
                                3Mezitím si pokrájíme na kolečka pikantní klobásu. 
- 
                                4V pánvi si rozpustíme máslo, přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky, polévku dosolíme podle chuti a pomalu vaříme ještě 5-7 minut. Nakonec přimícháme smetanu, necháme přejít varem a polévku odstavíme z plotny. 
- 
                                5V pánvi si na lžíci sádla opečeme z obou stran kolečka klobásy. Polévku nalijeme do talířů, porce ozdobíme klobásou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        