Hovězí jazyk s polskou omáčkou
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 1000 g Hovězí jazyk
 - 50 g Hrozinky
 - 30 g Mandle
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 100 g Povidla švestková
 - 30 g Sůl
 - 100 g Tuk
 - 30 g Cukr krupice
 - 250 g Zelenina kořenová
 - 3 g Divoké koření celé
 - 50 g Džem rybízový
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 1500 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 483 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 1254 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 102.5 mg
 - Draslík 395.8 mg
 - Vláknina 3542 mg
 - Vitamín A 3542 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí jazyky očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Měkké jazyky oloupeme ještě za tepla a uložíme nad páru.
 - 
                                2
Cibuli a zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky a na tuku mírně osmahneme s poloviční dávkou cukru (cibuli přidáme později). Potom přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, rybízový džem, koření, rajčatový protlak a švestková povidla. Zalijeme vývarem z jazyka a vaříme.
 - 
                                3
Připravíme světlou zásmažku z másla a prosáté mouky, přidáme ji do základu, rozšleháme, dochutíme solí, cukrem a octem. Za stálého míchání nejméně 20 minut vaříme, potom omáčku procedíme.
 - 
                                4
Nakonec do omáčky přidáme propláchnuté, spařené a povařené rozinky a oloupané, na nudličky nakrájené mandle a ještě krátce povaříme.
 - 
                                5
Při podávání krájíme jazyk na plátky a omáčkou jej přeléváme.