Boršč s borůvkami
Suroviny
- 200 g Borůvky
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 20 g Petržel - nať
 - 500 g Zelí hlávkové červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Med včelí
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 308 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 108 g
 - Sodík 251 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 68.8 mg
 - Draslík 406.7 mg
 - Vláknina 10685.2 mg
 - Vitamín A 10685.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 85.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zelí nasekáme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou, na struhadle nastrouhanou mrkev, stejně zpracovaný celer, vše osolíme, zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 30 minut, do změknutí zeleniny. Mezi tím borůvky vložíme do kastrůlku, zalijeme malým množstvím (0,5 l) vody a vaříme tak dlouho, se rozvaří. Potom je propasírujeme přes síto a přidáme do hrnce, kde se vaří zelenina, přilijeme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chuti ještě dosolíme, dopepříme, doladíme podle potřeby medem, přivedeme k varu.
 - 
                                2
Uvařený boršč stáhneme z ohně, necháme pod poklicí 5 minut a následně porcujeme na talíře, podáváme.