Bigos
Suroviny
- 1000 g Zelí hlávkové bílé
 - 1500 g Zelí kysané
 - 300 g Vepřový bok uzený
 - 1500 g Hovězí maso přední
 - 200 ml Víno červené
 - 150 ml Voda pitná
 - 1200 ml Hovězí vývar základní
 - 4 ks Cibule
 - 4 ks Bobkový list
 - 8 ks Jalovec
 - 10 ks Švestky sušené
 - 1 hrst Houby sušené
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1616 kcal
 - Sacharidy 263 g
 - Tuky 35 g
 - Sodík 1479 mg
 - Bílkoviny 80 g
 - Uhlovodany 262 g
 - Cholesterol 184.3 mg
 - Draslík 4513 mg
 - Vláknina 67703.7 mg
 - Vitamín A 67703.7 mg
 - Vitamín B6 2.4 mg
 - Vitamín B12 2.6 mg
 - Vitamín C 162.6 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.
 - 
                                2
Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.
 - 
                                3
V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.
 - 
                                4
Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.
 - 
                                5
Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.