Vepřové maso s bratislavskou omáčkou
Suroviny
- 900 g Vepřová plec
- 200 g Cibule
- 60 g Mrkev kořen
- 60 g Petržel kořen
- 80 g Celer bulvový
- 60 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 100 g Okurky nakládané
- 40 g Jíška hotová světlá
- 20 g Máslo čerstvé
- 10 g Sůl
- 100 g Protlak rajčatový
- 500 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 400 ml Hovězí vývar základní
- 30 ml Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 598 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1168 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 127.2 mg
- Draslík 631.9 mg
- Vláknina 3882 mg
- Vitamín A 3882 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou plec nasolíme a necháme chvíli odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev, petržel, kyselou okurku a celer pokrájíme na nudličky.
-
2
V hrnci rozpálíme olej, přiložíme maso vcelku a ze všech stran ho osmažíme. Maso vyndáme, na olej nasypeme cibuli, orestujeme, přidáme rajčatový protlak, zalijeme vývarem, vrátíme do hrnce maso a dusíme doměkka.
-
3
Mezitím si v pánvi rozehřejeme kousek másla, nasypeme na něj zeleninu i s okurkou a pár minut podusíme.
-
4
Maso opět vyjmeme, nakrájíme na porce, do zbylé šťávy nalijeme mléko, zahustíme jíškou, chvíli povaříme, přidáme zeleninu z pánve, přisypeme nakládaný hrášek, zjemníme smetanou a dovaříme.
-
5
Porce masa upravíme na talíře a přelijeme smetanovou omáčkou.