Ukrajinské plněné kedlubny
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
- 250 g Maso mleté - mix
- 80 g Máslo čerstvé
- 50 g Strouhanka
- 300 ml Zakysaná smetana
- 150 ml Vývar z hovězích kostí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 8 ks Kedlubna
- 1 ks Žemle tuková
- 2 ks Cibule
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 49 g
- Sodík 897 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 64.9 mg
- Draslík 1172 mg
- Vláknina 16292.2 mg
- Vitamín A 16292.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.9 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Větší očištěné neoloupané kedlubny vložíme do slabě osolené vařící vody a téměř doměkka je uvaříme. Pak je oloupeme, vršek seřízneme a dužinu vydlabeme. 
- 
                                2Mezitím připravíme nádivku. Směs hub očistíme, nakrájíme na kusy, asi 10 minut vaříme a uvařené houby nadrobno nasekáme. Na menší kousky nakrájenou žemli v malé misce zalijeme 100 ml zakysané smetany a necháme ji vsáknout a pak rozmícháme. Mleté maso spolu s nasekanými houbami lehce osmažíme na 40 g másla, odstavíme, dobře promícháme s namočenou žemlí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkanou dužinu z vařených kedlubnů, sůl, pepř, nasekaný kopr a dobře zpracujeme. 
- 
                                3Hotovou nádivkou naplníme vydlabané kedlubny, které dáme na kastrol s rozehřátým máslem a přilijeme 150 ml hovězího vývaru. Jestliže zůstane nespotřebovaná nádivka, zahustíme jí trochou strouhanky, a vytvoříme z ní kuličky, které přidáme do kastrolu ke kedlubnům. 
- 
                                4Kastrol zakryjeme pokličkou, vložíme do trouby a pokrm dusíme asi 25 minut. 
- 
                                5Kedlubny přelijeme zakysanou smetanou a podáváme jako teplý předkrm. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        